Ministerie start campagne tegen onveilig online-gedrag

06-03-2018

Het ministerie van Veiligheid en Justitie start een campagne die burgers moet helpen zich beter te beveiligen tegen online-dreigingen. Hard nodig, aldus minister Ferd Grapperhaus, want zeker de helft van de Nederlanders neemt onnodige risico’s.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie start een campagne die burgers moet helpen zich beter te beveiligen tegen online-dreigingen. Hard nodig, aldus minister Ferd Grapperhaus, want zeker de helft van de Nederlanders neemt onnodige risico’s, ondanks de bekendheid met cybercrime.

Uit een door PanelWizzard onder duizend Nederlanders uitgevoerd onderzoek blijkt dat twee derde van de bevolking denkt dat de kans toeneemt om met internetcriminaliteit geconfronteerd te worden. Toch blijkt dat de helft van de Nederlanders software-updates weleens uitstelt, terwijl dergelijke updates juist veelal bedoeld zijn om beveiligingslekken te dichten. Verder logt 40 procent van de mensen regelmatig in op gratis openbare wifi-netwerken en gebruikt een zelfde percentage één wachtwoord voor meerdere websites, bijvoorbeeld voor e-mail, online bankieren en webwinkels. Twintig procent heeft zelfs één wachtwoord voor meer dan tien websites. Volgens minister Grapperhaus is het voor iedereen logisch om de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren. Tijdens de campagne wordt aandacht besteed aan de verschillende dreigingen die via internet op burgers afkomen. De campagne loopt via de radio en verschillende sociale media.

 

Bron: Beveiligingsnieuws.nl